Over de tocht

Hoogeveense Keientocht


Het Drentse landschap ligt bezaaid met grote en kleine keien: morenen en "kinderkoppies"! Bij de ontginning van bos, hei en het ontstaan van dorpen en landerijen, zijn veel keien verdwenen. Gebruikt voor wegverharding of om andere redenen verplaatst. De route van de Hoogeveense Keientocht brengt de wandelaar langs enkele van deze mooie Drentse dorpen. Tijdens deze wandeling komt de wandelaar langs oude monumentale panden, maar ook door de dorpen die oprezen uit het veen: Hollandscheveld, Elim, Nieuwlande en Noordscheschut. Al wandelend worden wandelaars verrast door de prachtige en afwisselende omgeving. Te zien is een natuur die verwant is aan het veen.

Hollandscheveld

De route gaat naar Hollandscheveld. Het dorp was eeuwenlang een uitgestrekte veenkolonie. De naam Hollandscheveld dankt het dorp aan rijke Hollanders die met hun kapitaal in de 17e eeuw meehielpen het grote veengebied te ontginnen. De veengebieden, de velden van de Hollanders, werden de "Hollandsevelden" wat uiteindelijk resulteerde in het "Hollandsche Veld". Tegenwoordig Hollandscheveld.

Elim


Het jaar 1786 geldt als de geboortedatum van Elim. Toen vestigden er zich definitief de eerste bewoners. De plaats heette tot die tijd nog Hollandscheveld-Zuidoost. Pas in 1924 kreeg het dorp de naam Elim.

Nieuwlande

Nieuwlande is met name bekend geworden in de Tweede Wereldoorlog. Het dorp was destijds door de vele wijken, de kanalen en karige wegen slecht bereikbaar. Daardoor was het een schuilplaats voor tientallen Joden. Een belangrijke rol speelt Johannes Post. Verzetsheld tegen wil en dank. Hij zocht het niet maar moest iets doen en werd zo de bekendste inwoner uit de geschiedenis van het dorp.

Noordscheschut

Noordscheschut is ruim 250 jaar geleden ontstaan na de ontginning van woeste gronden zoals heide, bos en beeklanden. De nederzetting ontstond langs het Noorder Opgaande. In 1766 werd de schutsluis, waaraan het dorp zijn naam ontleent, aangelegd. Een prachtig historisch plekje bevind zich rondom deze sluis.

Hoogeveense Keientocht
Alle rechten voorbehouden 2018
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin